Energija! Vitalnost! Spelta Vita proizvodi!
Informacije i naručivanje: +381 61 575 3699

ZDRAVLJE UPAKOVANO U ZRNO SPELTE I JEČMA JE DODATNA SNAGA IZ PRIRODE – Blic intervju-ZDRAV ŽIVOT

ZDRAVLJE UPAKOVANO U ZRNO SPELTE I JEČMA JE DODATNA SNAGA IZ PRIRODE – Blic intervju-ZDRAV ŽIVOT

Zeleni sok od žitarica čuva i jača imunitet

B. Vučković

Stopostotno prirodni zeleni sokovi, ceđeni iz zrna ječma ili spelte, potvrđuju stručnjaci, mogu znatno ojačati imunitet, a samim tim biti dobri saveznici u borbi protiv pojedinih bolesti, dodatna snaga iz prirode koja poboljšava krvnu sliku

Upravo zbog toga, pre oko 14 godina, u porodici Nemet sa Palića, pokrenuli su proizvodnju zelenog soka od spelte i zelenog soka od ječma, mladih travki žitarica, koje se melju i apsolutni su hit za moderne ljude kojima je potrebno više energije i dobar imunitet.

Klementina Kovač Nemet, njen suprug Arpad, roditelji, cela porodica uključena je i posvećena proizvodnji, od parcele na kojima uzgajaju žitarice, do distribucije zaleđenih kuglica soka.

– Moji roditelji su osnovali firmu. Majka je vrlo važna osoba u istoriji firme jer nas je snagom i strpljenjem dovela do toga da postignemo najbolji mogući kvalitet. I dan danas je deo našeg tima u kojem svako ima svoj zadatak. Mama vodi i kontroliše proizvodnju, suprug je zadužen za tehničke stvari i održavanje, dok sam ja posvećena klijentima, ispitima, standardima, laboratoriji. Ali, kada je proizvodnja u pitanju podjednako svi radimo – kaže Klementina Kovač Nemet.

Na srpskom tržištu je pre deceniju bilo više čuđenja nego prihvatanja ovih sokova, međutim, situacija se promenila i blagotvorni proizvodi su postali traženi i na domaćem i stranom tržištu.

– Sok od spelte i sok od ječma, su potpuno različiti proizvodi, imaju drugačije svojstvo i dejstvo. Ali, ako želimo da istaknemo jedan po “moći” onda je to spelta jer u jako dobroj razmeri sadrži vitamine, enzime, aminokiseline i minerale, a ljudsko telo je jako dobro prihvata. Utvrđeno je da organizam prirodne sastojke daleko bolje apsorbuje i nisu potrebne velike količine. Ono što spelta sadrži pre oko 30-40 godina nije bila velika pomoć kao sada, jer je ishrana bila bolja, sadržala je manje pesticida. Danas unosimo manje hranjivih materija, a puno štetnih. Osim toga, ne pijemo dovoljno tečnosti i telo se ne prazni i stvaraju se masne naslage – objašnjava Klementina i dodaje da sok od spelte sadrži i hlorofil, koji nije poznat kao, recimo, vitamini, ali ima izuzetno svojstvo za organizam jer je to tečni kiseonik u čijem prisustvu se stvara dobra PH sredina u kojoj bolesti ne opstaju.

Velika količina enzima se nalazi u spelti, a Klementina Kovač Nemet kaže da prema zvaničnim podacima Instituta “Hipokrat” u Americi, koji je osnovala dr Ana Vigmor, pronalazač ovog soka, sadrži oko 400 enzima.

Sok od ječma otkrio je dr Jošida Hagivara, koji je sa dr Vigmor radio istraživanja i otkrio da ima vrlo važne sastojke, ali da nije poput spelte u balansu sa organizmom.

– Ako pijemo duže ječam, recimo, godinu dana, možemo se osetiti hiperaktivno. Brzo daje snagu, već drugi dan – priča svoje i iskustvo članova porodice i kupaca, a koliko dugo će neko da pije ovaj sok svako treba sam da proceni, dok proizvođači kažu da sa jednom kuglicom dnevno može i do godinu dana nakon čega treba napraviti pauzu.

Spelta može dnevno da se pije od jedne do šest kuglica na dan, radi preventive dovoljna je jedna do dve.

– Imamo parcelu sa speltom i ječmom. Seme se odlaže u sušaru odakle se sadi u tacne. Kada iznikne 15 centimetara šišamo ih i radimo hladno ceđenje. U tom procesu se pritiskanjem odvaja celulozno vlakno dok hladno ceđeni sok curi napolje. Sok u kalupima ide na brzo zamrzavanje i skladištenje u zamrzivače – priča.

Ukus oba soka podseća na mladi grašak ili kukuruz šećerac, a kao registrovani proizvodi imaju originalnu ambalažu sa deklaracijom i podacima koji potvrđuju kvalitet.

U ceđeni sadržaj ovih žitarica se ništa ne dodaje i najbolje ih je piti na prazan stomak, ujutru pre kafe ili čaja.

– Sok nema neželjena dejstva i mogu da ga koriste i deca i odrasli i bolesni i zdravi. Zeleni sok od spelte ne sadrži gluten i mogu ga koristiti i ljudi koji pate od celijaklije, dok zeleni sok od ječma sadrži malo glutena i ne preporučuje se ljudima koji su osetljivi na gluten. Zeleno žito kod sportista donosi velike učinke zbog hlorofila i povećanog kiseonika u krvi. Sportisti nakon 14 dana upotrebe osete drastične promene u snazi i izdrćaljivosti – zaključuje.

#zelenozitonemet

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
+381 61 575 3699
Pišite nam
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.