Energija! Vitalnost! Spelta Vita proizvodi!
Informacije i naručivanje: +381 61 575 3699

Zašto je imunitet važan za ljudski organizam

Zašto je imunitet važan za ljudski organizam

Imunitet je  sposobnost organizma da se brani od napadača tj. sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. U tu svrhu,  organizam svakog sata stvara preko deset miliona antitela, a za takvu produktivnost organizam zahteva bogate zalihe hranljivih materija.

Bez obzira na napredak nauke I tehnologije ,poslednjih godina smo suočeni sa sve većim brojem infektivnih bolesti.Pitanje imuniteta – sposobnosti odbrane našeg organizma od bolesti , je sve značajnije,jer imunološki sistem nadgleda naš organizam I sprečava razvoj nezdravih ćelija u organizmu.

Naše telo ima odbrambene snage,  poznate kao imuni sistem,  kojima blokira,   i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju po naš organizam.

Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne barijere koja će bakterije i viruse, kancerogene ćelije,otrove sprečiti da naškode zdravlju. .

Stanje imuniteta igra  posebno značajnu ulogu u stanjima:

– Planiranje trudnoće

Tokom pripreme i planiranja trudnoće  žene moraju da obrate posebnu pažnju na svoj imunitet i ozbiljno porade na njemu, ukoliko je oslabljen ili nezadovoljavajući, jer će u periodu trudnoće biti mnogo podložnije infekcijama ako je njihov imuni sistem oslabljen

Postoji veliki broj prirodnih preparata i lekovitog bilja koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta.  Međutim,  nisu svi proizvodi,  niti sve biljke adekvatne za upotrebu u periodu pripreme za trudnoću, o čemu treba voditi računa.

Imuni sistem čoveka  je predmet velikih naučnih istraživanja ,jer smo I danas svedoci da u nekim momentima radi besprekorno, a nekad zataji.Još uvek ne postoji analiza kojom ćemo utvrditi stanje imunog sistema,jer svi procesi koji se u organizmu dešavaju utiču i na stanje imunog sistema.

Obično znak da imuni sistem ne radi kako treba je učestalost infekcija kao i pojava alergija.

Ishrana i konzumiranje nutritivno vrednih namirnica mogu doprineti poboljšanju imuniteta.

Preterana stimulacija imunog sistema može biti kontrindikovana I da se  imuni sistem  okreće protiv ćelija sopstvenog organizma.

Imunomodulatori, međutim, regulišu aktivnost imunog sistema. Ako je imuni sistem smanjene aktivnosti, pojačavaju je a ako radi prekomerno, smanjuju je.

Usporavanje procesa starenja

Ishrana i konzumiranje nutritivno vrednih namirnica mogu doprineti poboljšanju imuniteta.Epidemiološke studije ukazuju na zaštitno dejstvo ekstrakata bobičastog voća na gubitak moždanih funkcija izazvanih starenjem, kao što su pamćenje, učenje, motorika i neurološka transdukcija signala.
Sprečavanje respiratornih infekcija

Iako su najčešće bezazlene i prolaze bez komplikacija, akutne respiratorne infekcije, ipak remete svakodnevni ritam cele porodice.To se posebno primećuje kod male dece. Kako bolesno dete nije za kolektiv, zaposleni roditelji izostaju sa posla, što stvara dodatni stres celoj porodici. Ali o zdravlju treba misliti na vreme, povesti računa o prevenciji, ojačati imunitet, posebno  kada je sezona respiratornih infekcija.

Creva su najveći organ imunog sistema čoveka, jer se u njihovom zidu nalazi preko 70% ukupnog broja imunih ćelija organizma.

Zbog toga je crevna mikroflora, koju čine milijarde korisnih (probiotskih) bakterija prirodno nastanjenih u crevima,veoma važna za pravilan razvoj organizma. Obzirom da se bebe rađaju sa potpuno sterilnom crevnom florom za njih je i te kako važno što brže sazrevanje digestivnog sistema, jer je to prva barijera u odbrani organizma. Deca tek sa dve godine života stiču imunitet odraslih. Upravo je u tom periodu važno delovati preventivno, odnosno pomoći u formiranju mikroflore creva deteta, čime se smanjuje rizik od eventualnog nastanka alergijskih i akutnih bolesti.

Na stvaranje imuniteta pored kvalitetnog načina života, koji podrazumeva redovnu higijenu ruku i usne duplje, dovoljno sna, fizičku aktivnost, igru i boravak u prirodi na svežem vazduhu, značajnu ulogu ima i pravilna i izbalansirana ishrana kao i uzimanje dijetetskih proizvoda koji sadrže probiotske bakterije.

Nutritivno bogate namirnice sucvekla, spanać, beli luk, đumbir, batat, šargarepa, orah, badem ,raznovrsno lekovito bilje : zeleni čaj, kopriva, maslačak, matičnjak, šipak ,breza, I drugo bilje ,obično u kombinaciji sa medom , limunom ili propolisom. Važno je obogatiti svoju svakodnevnu ishranu nekom od ovih namirnica I o  stanju svog imunog sistema voditi računa tokom cele godine.

Zdrav život je preduslov za zdrav imunitet,a njega čine: zdrava ishrana, dovoljna količina sna , fizička aktivnost, higijena, odgovarajući uslovi života I rada kao I izbegavanje stresnih situacija.

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
+381 61 575 3699
Pišite nam
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.