Energija! Vitalnost! Spelta Vita proizvodi!
Informacije i naručivanje: +381 61 575 3699

Post je zdrava navika, balans njen rezultat

Post je zdrava navika, balans njen rezultat

Sve počinje od nas samih. Zdravo telo i duh, čist organizam i um, pozitivna energija i stav, sve su ovo preduslovi za smanjenje stresa nastalog savremenim načinom života.

Opšte je poznato da čišćenje ljudskog organizma počinje ishranom. Hrana koju unosimo u sebe odražava nas kao bića, jer u velikoj meri utiče na našu vitalnost i energiju koju prezentujemo i kojom zračimo. Iz tog razloga veliki broj ljudi nekoliko puta godišnje ili pak nekoliko dana u nedelji ulaze u proces posta i time čiste svoj organizam od dnevnih unosa kalorija ili nehranljivih materija koje zagađuju naš organizam.

Shvatanjem posta kao normalan deo svakodnevnog života, kao što su to često svečane večere sa vrstom hrane koja dovodi do pada pritiska i potrebe za snom, u mnogome može unaprediti naš život. Toku posta telo dobija mogućnost da se osveži i isprazni, čime se omogućava bolji rad imunog sistema.

Svesnim postovima kao što su nedeljni, dvonedeljni ili pak mesečni prilikom kojih izostavimo određene namirnice iz ishrane (meso, jaje, mlečne proizvode, šećer, vegetu...) lakše možemo da prepoznamo da li imamo zavisnost ili određene smetnje u organizmu od ovih namirnica. Tokom tih procesa telo oslobađa toksine i tada dobijemo više energije i vitalnost. Dok je promena svakodnevnih navika jedan od pozitivnih rezultata posta prilikom kog naučimo da kežemo NE namirnicama koje nam ne prijaju i osvestimo svoje nove potrošačke navike.

Kada čovek postane svestan toga da sam može da prepozna kako namirnice koje konzumira utiču na njegovo zdravlje, tada svoju pažnju usmerava i na svoje odluke o daljoj ishrani. Ovakvu vrstu osvešćivanja najčešće doživimo kada se nakon posne hrane vratimo na nekadašnje visoko kalorične obroke od kojih se organizam tokom posta očistio. Tada dobijamo prvi unutrašnji alarm i shvatamo koliko nam život pruža nove alternative i ukuse u ishrani, koje kasnije i van posta možemo da iskoristimo. Tada dajemo mogućnost sebi da naučimo da slušamo svoj organizam, samim tim formiramo način ishrane koja je najbolja za naše telo i duh.

Praktikovanjem posta s vremena na vreme dajemo sebi mogućnost vraćanja balansa u sopstveni život.

SAVET „Održavajmo svoje zdravlje i energiju kroz svesni post i iskoristimo priliku da budemo zdravi.“

Jedna od značajnih prednosti posta pored povećanja fizičke energije je i unapređenje boljeg pamćenja i veće mentalne izdržljivosti. Veliki broj studenata je potvrdio da je praktikovanje posta u periodu polaganja ispita pozitivno delovalo na njihove uspehe u učenju i boljoj memoriji.

Dok su medicinske studije dokazale da post pozitivno utiču na zdravstveno stanje kod raznih oboljenja kao što su: dijabetes, povećan holesterol, gojaznost, visok krvni pritisak, zamašćenje jetre, problemi sa probavom i nadutošću, hronična respiratorna oboljenja, razni upalni procesi, migrena, bolovi u ligamentima, kod raznih autoimunih oboljenja i još kod velikog broja drugih zdravstvenih problema.

A da li ste znali...

Najzahtevniji oblik posta je gladovanje na raznim ceđenim sokovima, čajevima ili vodi, prilikom čega se preporučuje savetovanje sa nutricionistom ili lekarom upoznatim sa zdravstvenim stanjem osobe koja počinje ovu vrstu posta.

Post nije glad, jer ako smo gladni to znači da ne postimo!

Spelta Vita 100% napici od mladih listova žitarica su izvanredna pomoć kako u određenim režimima ishrane, tako i tokom perioda posta. Ubrzavaju matabolizam i cirkulaciju. Povećavaju energiju i pomažu u čišćenju nataloženih teških metala iz ljudskog tela. Njihovom redovnom upotrebom organizam održava balans i čuva energiju i zdravilje.

Naši dodaci ishrani sadrže više stotina enzima koji unapređuju rad metabolizma. Dok je jedan od izvanrednih sastojaka, a o kome detaljno možete da pročitate u blogu Tečni hlorofil, ima velik broj pozitivnih uticaja na naše zdravlje i telo. Zeleni sok od žita i ječma sadrži dovoljnu količinu aktivnih supstanci koje pomažu ljudskom organizmu u njegovom razvoju i dnevnom funkcionisanju.

SAVET „Pazimo na svoje telo, jer je to jedino mesto gde možemo da živimo.“

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
+381 61 575 3699
Pišite nam
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.