Energija! Vitalnost! Spelta Vita proizvodi!
Informacije i naručivanje: +381 61 575 3699

Legenda C vitamina

Legenda C vitamina

Legenda C vitamina🌶

Vitamin C je najvažniji vitamin za naše telo. Njegova dopuna je izuzetno važna za zdravo funkcionisanje našeg organizma. Bilo je vremena kada su zbog nedostatka vitamina C ljudi masovno umirali. Ta bolest nosi ime Skorbut. Vreme je da upoznamo istoriju vitamina C, bez kojeg slobodno možemo reći da ne bi imali zdravlje, i to nam i istorija poručuje.

Pronalazač vitamina C je mađarski lekar i biohemičar Albert Sent-Đerđi (1893) koji je prvi put iz crvene paprike izolovao ovu "neophodnu namirnicu". Legende o njegovom istraživanju pričaju o tome da on nije bio ljubitelj paprike, a njegova supruga mu je spakovala jednu uz užinu. Rešeći da ne povredi svoju suprugu, on ju je sakrio u džep i iskoristio za naučno istraživanje. Ta paprika mu je bila ključ da nađe "neophodnu kiselinu za ljudski organizam", kako ga je prvi put nazvao. Na kraju, paprika koju nije ni voleo, donela mu je svetsko priznanje i Nobelovu nagradu.

Međutim, nauka kaže da se u realnosti sve to izdešavalo malo drugačije. Sent-Đerđi, završeći svoje lekarske studije u Mađarskoj, proputovao je svet i učestvovao je u puno naučnih istaživanja. 1931. godine se zbog poziva vratio u majčinu državu i nastavljao je sa radom i istraživanjima. Još 1928. godine je izolovao jednu kiselinu heksauronkiselinu iz nadbubrežne žlezde, ali je našao samo male količine koje nisu omogućavale preciznija istraživanja. Kasnije 1932. godine, istu kiselinu je našao u paprici, u većoj količini i tada je već bio siguran da je našao "namirnicu koja je neophodna za ljudski organizam" i odmah ga je nazvao "kiselinom protiv Skorbuta" ili, kako mi poznajemo, askorbinskom kiselinom. Ova nova iskustava su dovela do toga da više nije bilo dileme kako da se proizvodi vitamin C. U istoriji vitamina C je još intersantnije da su papriku uvozili mornari preko mora koji su najviše i patili od Skorbuta i da je baš u Segedinu bila najveća uzgajivačnica paprike, gde je on radio i vršio istraživanja. Svoju Nobelovu nagradu je dobio 1937. godine. Njegova duhovnost i veličanstvo se pokazalo u više navrata. Nakon II svetskog rata u SAD-u je našao svoj dom, gde je istraživao metodologiju borbe protiv tumorskih i kancerogenih ćelija. Tamo ga je sustigao i krajnji mir 1986. godine. Da li smo mladi ili stari, bolesni ili zdravi, naše telo ima potrebu za vitaminom C koju možemo da unesemo putem hrane, pića i putem suplemenata.

Vitamin C je najpoznatiji antioksidans, koji brani naše telo od oksidativnih procesa koje izazvaju slobodni radikali. ☝️

O svojstvama i delovanju vitamina C možete više čitati na našem sajtu kod proizvoda Spelta Vita Strong. Završne reči ovog teksta nek budu iskrene reči jednog velikog i skromnog biohemijskog naučnika Sent-Đerđi Alberta, koji pored svih svojih priznanja nikad nije zaboravio da pre svega uvek ostane čovek. Ponosni smo na njega. "Ja kao državljanin ove države, nikad nisam više radio, nego što sam mislio da mi je zadatak, a kao istraživač, nikad nisam radio nešto drugo osim ono što je zadovoljavalo moja interesovanja. Meni je čast što sam dobio ovu diplomu na svom fakultetu (u Segedinu) u svojoj državi."

Priča se da je Sent-Đerđi Albert  bio veliki ljubitelj i soka od zelenog žita i svako jutro je počinjao sa ovim divnim napitkom, jer je verovao u njene dagocene materije.

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
+381 61 575 3699
Pišite nam
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.