Energija! Vitalnost! Spelta Vita proizvodi!
Informacije i naručivanje: +381 61 575 3699

Fermentacija

Fermentacija

👉Poznajete sirovinu koju ste koristili

👉Izpratili ste proces fermentisanja

👉Niste dodali ništa za ubrzavanje

👉Na kraju držite u frizideru ili zamrzivaču

👉Kupovne često prolaze pasterizaciju ili se dodaju konzervansi za održavanje

👉Ne zaboravite da popijete i tečnost u kojoj ste fermentisali, npr sok od kiselog kupusa ili vodu u kojoj ste fermentisali kratavce, jer su i oni blago za naše telo.

Kako deluju fermentisani proizvodi na naše zdravlje?

Fermentisani proizvodi su prirodno zakiseljeni proizvodi koji kriju u sebi čitavu riznicu dragocenih materija za naš organizam i za naše zdavlje. Puni su hranljivim materijama i probioticima. Naši stari su već sve to znali, čuli su od svojih predaka. Možda nisu znali terminologiju i šta i kako se dešava, ali su primenjivali, jer su znali da deluje. Sada je već nauka otkrila da najbolji način da poboljšamo svoje crevne bakterije (mikrfloru) je redovno konzumiranje fermentisanih proizvoda. Kjuč našeg zdravlja se nalazi u crevima, u dobrim odnosima bakterija, jer od njih zavisi i to koliko telo može da iskoristi hranljive materije, vitamine i minerale koje unesemo sa hranom ili pićem.

Zašto fermentisani proivodi

👉 poboljšavaju probavu i apsorbciju hranljivih materija

👉 sa regenerisanjem creva poboljšava se imunitet

👉 fermentacija zapravo čini hranu više hranjivom (dokazali su da u fermentisanim proizvodima ima više vitamina nego u svežim)

👉 smanjenje fitinske kiseline olakšava našim crevima da lakše svarimo mahunarke, orašaste plodove i žitarice.

👉 fementisani proivodi omogućavaju regeneraciju tankog i debelog creva

👉ne treba više sirćeta i konzervansa da bi smo postavili zimnice

👉jednostavno se prave i lako je navući se na njihov aromatičan ukus

👉za ukusne kombinacije samo milsi daju ograničenja

Naš najomiljeniji recept od svih je jedan napitak od cveta maslačka. Maslačak je izuzetno zdrava biljka koja delotvorno deluje na našu jetru, ali se bez obzira na to malo koristi, jer se njena gorčina ne dopada ljudima. Tako smo je i mi doživljavali dok nismo našli recept gde ništa ne gubimo od njenih nutrijenata, a rezultat je fin i zdrav napitak. Oseti se njena gorčina, ali više ne smeta, jer joj ukus citrusa i kiselost od fermentisanja daje promenjeni i osvežavajući ukus.

1 tegla 0,7 l

1 šaka cveta od maslačka

1 parče organskog limuna

1 ravna supena kašika meda

Čista voda do poklopca (flaširana, izvorska, bunarska ili prokuvana pa ohlađena)

Sve se pomeša i zatvori se tegla. Drži se na polici u kuhinji. Svaki dan se po jednom otvori da ispustimo stvorene gasove. Nakon 4-5 dana, pre nego što bi smesa krenula da se pretvori u alkohol, procedimo i držimo u frižideru. Svaki dan se pije, a nabolje je ako se razblaži sa vodom pola pola.

Vredi probati isti recept samo umesto maslačka staviti jorgovan, ružu, ljubičicu, lavandu ili bilo koje voće - malinu, jagodu, višnju, šta god da imamo u kući.

Ako telo teško resorbuje hranljive materije, svakako vredi probati. Sa izbalansiranom crevnom florom i Spelta Vita proizvodi mnogo bolje mogu da se iskoriste u službi našeg zdravlja.a

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
+381 61 575 3699
Pišite nam
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.