Energija! Vitalnost! Spelta Vita proizvodi!
Informacije i naručivanje: +381 61 575 3699

ENZIMI rade za Vas

ENZIMI rade za Vas

Regulisana probava je jedan od najvažnijih ciljeva rada enzima. Dr. Max Wolf je prvi put u svojim studijama dokazao značaj enzima. Enzimi u velikoj meri smanjuju upalne procese u organizmu. Američki dr. Edward Howell je takođe bio revolucionar koji je obratio pažnju na bitnu stavku, da su enzimi veoma osetljivi na toplotu. Otkrio je da termički obrađena hrana gubi sve svoje žive enzime i hrana nema isto dejstvo na naše zdravlje. Veliki akcenat je stavio na to da su našem telu pored vitamina, minerala, proteina i raznih hranljivih materija neophodni enzimi. Po njegovim istraživanjima je najvažnije da unesemo enzime, da bi ostale hranljive materije mogle da izvrše svoje uloge. Uz pomoć enzima možemo ostati u fit formi i usporiti proces starenja. 

Enzimi su mali pomoćnici velike moći, pravi eliksiri našeg života. Delotvorno utiču kod problema digestivnog trakta, smanjuju upalne procese, učestvuju u balansiranju imunog sistema, pomažu kod sportskih povreda. Potrebni su za rast, disanje, za regeneraciju ćelija i kože, čak i za osmeh. Neophodni su u svakodnevnom životu jer čiste krvotok, pomažu kod rada mozga, srca i svih ostalih organa. Stručni radovi navode da enzimi mogu da smanje nuspojave raznih terapija i pozitivno utiču na kvalitet života kod autoimunih bolesnika. 

Iako nismo svesni, oni su uvek prisutni, u biljkama, životinjama kao i u ljudskom organizmu. Stručnjaci ih zovu biokatalizatorima, jer su neophodni u regeneraciji našeg tela, ne ugrađuju se, već kad završe jedan zadatak krenu na drugi. Enzimi pomažu vitaminima i mineralima da se ugrade na svoje mesto, glavni su koordinatori našeg zdravlja. Bez enzima ni jedan životni proces ne bi mogao da se izvrši, bez njih bi prestali metabolički procesi, i nastupila bi ćelijska smrt. Smatraju ih  pravom životnom energijom. 

Kada se rodimo, imamo veliki broj enzima, i telo ih stvara da ne bi došlo do gubitka. Međutim sa godinama taj proces se usporava. Ljudi u 30-oj godini proizvode 13% manje enzima, a procenat gubitka sa godinama raste. Taj nedostatak se reguliše putem izbalansirane ishrane. 

 

Digestivne enzime možemo da kategorizujemo u pet grupa, koji su u korelaciji jedan s drugim, i žive u simbiozi. Do sada nije dokazano da bi mogli da se predoziramo enzimima, ni onda kada ih unosimo u kontinuitetu.

Amilaze: razgrađuju ugljene hidrate: testenine, krompir, povrće i mahunarke.

Lipaze: razgrađuju masti i ulja kako bi mogli da ih iskoristimo.

Proteaze: zaduženi su za razgrađivanje proteina. U ovu grupu spadaju mlečni proizvodi, riba i meso.

Celulaze: pomažu u varenju ugljenih hidrata, jer složene celuloze teže varimo.

Laktaze: pomažu u razgrađivanju mlečnih šećera. 

U hladnoceđenom soku od speltine i ječmene trave do sada je otkriveno više stotina enzima koji pozitivno utiču na naše zdravlje dopunjujući životne potrebe našeg organizma. Kada ciljano unesemo veću koncentraciju enzima, ne treba da se čudimo ako dođe do promene u probavi i varenju. Tu pojavu možemo  da očekujemo i kada prvi put počnemo da konzumiramo zelene sokove od spelte i ječma. To je znak da su krenuli procesi detoksikacije u našem telu. Enzimi imaju najbolje dejstvo i korist ako ih unesemo ujutru na prazan stomak, a nakon njih ništa ne konzumiramo barem pola sata, da bi njihova resorbacija bila najuspešnija. Ako ih konzumiramo tokom dana, najbolje dejstvo enzima možemo da postignemo barem 2 sata nakon zadnjeg obroka.

U zelenom soku od spelte i ječma je pronađen i jedan super enzim SOD enzim, koji se ponaša kao antioksidant. Njegova super moć je da može da se bori protiv slobodnih radikala u našem telu. 

 

SOD je enzim koji popravlja ćelije i smanjuje oštećenja koja im nanose superoksidi, najčešći slobodni radikali u telu. Problem se pojavljuje kada pod uticajem stresa, premorenosti, loše ishrane dođe do disbalansa, i slobodni radikali se nagomilaju. U ovom trenutku telu je potrebna dodatna pomoć da bi se vratilo u  ravnotežu.

Slobodni radikali kradu sebi elektrolite s kojim pokreću  lančanu reakciju koja se ispoljava na našoj koži u vidu bora, pigmentacije itd. 

Pomaže u eliminisanju nuspojave od UVB zračenja, smanjuje upalne procese, usporava proces nastanka bora. Možemo da kažemo da ima pravo antiage dejstvo, na naše telo. 

Korišćenjem Spelta Vita proizvoda punimo svoje životne baterije, dopunjujemo organizam vitaminima, mineralima i enzimima

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
+381 61 575 3699
Pišite nam
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.