Contact us

100% Prirodni proizvodi! Zeleni sok od žita
Blog

ZDRAVLJE UPAKOVANO U ZRNO SPELTE I JEČMA JE DODATNA SNAGA IZ PRIRODE – Blic intervju-ZDRAV ŽIVOT

Zeleni sok od žitarica čuva i jača imunitet
B. Vučković
Stopostotno prirodni zeleni sokovi, ceđeni iz zrna ječma ili spelte, potvrđuju stručnjaci, mogu znatno ojačati imunitet, a samim tim biti dobri saveznici u borbi protiv pojedinih bolesti, dodatna snaga iz prirode koja poboljšava krvnu sliku
Upravo zbog toga, pre oko 14 godina, u porodici Nemet sa Palića, pokrenuli su proizvodnju zelenog soka od spelte i zelenog soka od ječma, mladih travki žitarica, koje se melju i apsolutni su hit za moderne ljude kojima je potrebno više energije i dobar imunitet.
Klementina Kovač Nemet, njen suprug Arpad, roditelji, cela porodica uključena je i posvećena proizvodnji, od parcele na kojima uzgajaju žitarice, do distribucije zaleđenih kuglica soka.
– Moji roditelji su osnovali firmu. Majka je vrlo važna osoba u istoriji firme jer nas je snagom i strpljenjem dovela do toga da postignemo najbolji mogući kvalitet. I dan danas je deo našeg tima u kojem svako ima svoj zadatak. Mama vodi i kontroliše proizvodnju, suprug je zadužen za tehničke stvari i održavanje, dok sam ja posvećena klijentima, ispitima, standardima, laboratoriji. Ali, kada je proizvodnja u pitanju podjednako svi radimo – kaže Klementina Kovač Nemet.
Na srpskom tržištu je pre deceniju bilo više čuđenja nego prihvatanja ovih sokova, međutim, situacija se promenila i blagotvorni proizvodi su postali traženi i na domaćem i stranom tržištu.
– Sok od spelte i sok od ječma, su potpuno različiti proizvodi, imaju drugačije svojstvo i dejstvo. Ali, ako želimo da istaknemo jedan po “moći” onda je to spelta jer u jako dobroj razmeri sadrži vitamine, enzime, aminokiseline i minerale, a ljudsko telo je jako dobro prihvata. Utvrđeno je da organizam prirodne sastojke daleko bolje apsorbuje i nisu potrebne velike količine. Ono što spelta sadrži pre oko 30-40 godina nije bila velika pomoć kao sada, jer je ishrana bila bolja, sadržala je manje pesticida. Danas unosimo manje hranjivih materija, a puno štetnih. Osim toga, ne pijemo dovoljno tečnosti i telo se ne prazni i stvaraju se masne naslage – objašnjava Klementina i dodaje da sok od spelte sadrži i hlorofil, koji nije poznat kao, recimo, vitamini, ali ima izuzetno svojstvo za organizam jer je to tečni kiseonik u čijem prisustvu se stvara dobra PH sredina u kojoj bolesti ne opstaju.
Velika količina enzima se nalazi u spelti, a Klementina Kovač Nemet kaže da prema zvaničnim podacima Instituta “Hipokrat” u Americi, koji je osnovala dr Ana Vigmor, pronalazač ovog soka, sadrži oko 400 enzima.
Sok od ječma otkrio je dr Jošida Hagivara, koji je sa dr Vigmor radio istraživanja i otkrio da ima vrlo važne sastojke, ali da nije poput spelte u balansu sa organizmom.
– Ako pijemo duže ječam, recimo, godinu dana, možemo se osetiti hiperaktivno. Brzo daje snagu, već drugi dan – priča svoje i iskustvo članova porodice i kupaca, a koliko dugo će neko da pije ovaj sok svako treba sam da proceni, dok proizvođači kažu da sa jednom kuglicom dnevno može i do godinu dana nakon čega treba napraviti pauzu.
Spelta može dnevno da se pije od jedne do šest kuglica na dan, radi preventive dovoljna je jedna do dve.
– Imamo parcelu sa speltom i ječmom. Seme se odlaže u sušaru odakle se sadi u tacne. Kada iznikne 15 centimetara šišamo ih i radimo hladno ceđenje. U tom procesu se pritiskanjem odvaja celulozno vlakno dok hladno ceđeni sok curi napolje. Sok u kalupima ide na brzo zamrzavanje i skladištenje u zamrzivače – priča.
Ukus oba soka podseća na mladi grašak ili kukuruz šećerac, a kao registrovani proizvodi imaju originalnu ambalažu sa deklaracijom i podacima koji potvrđuju kvalitet.
U ceđeni sadržaj ovih žitarica se ništa ne dodaje i najbolje ih je piti na prazan stomak, ujutru pre kafe ili čaja.
– Sok nema neželjena dejstva i mogu da ga koriste i deca i odrasli i bolesni i zdravi. Zeleni sok od spelte ne sadrži gluten i mogu ga koristiti i ljudi koji pate od celijaklije, dok zeleni sok od ječma sadrži malo glutena i ne preporučuje se ljudima koji su osetljivi na gluten. Zeleno žito kod sportista donosi velike učinke zbog hlorofila i povećanog kiseonika u krvi. Sportisti nakon 14 dana upotrebe osete drastične promene u snazi i izdrćaljivosti – zaključuje.

Leave your thought

Call Now Button