Energija! Vitalnost! Spelta Vita proizvodi!
Informacije i naručivanje: +381 61 575 3699

Zašto vredi ipak stvarati naviku za tečnost

Zašto vredi ipak stvarati naviku za tečnost

U zadnje vreme sve više i više se priča o važnosti unošenja tečnosti i ne samo zato što je leto, nego i zato jer je dehidracija postala bolest našeg vremena. Bez hrane mnogo duže možemo da preživimo nego bez tečnosti, tvrde nam naučnici što su i potvrdili razni lekari sa nekim tipovima gladovanja. Vredi se zapitati onda ; Gde se nalazi greška? Često ne prepoznamo u žurbi glas našeg tela, budemo žedni a ne smatramo da je to tako važno da bi smo napravili pauzu od kojeg minuta da to ispoštujemo, nego radimo dalje ono što smo započeli. Prolazi vreme, i telo nam krene da traži tečnost na drugi način “vreme je nešto pojesti”. Kao da imamo jači nagon za hranu nego za piće.
Zašto vredi ipak stvarati naviku za tečnost?
U zavisnosti od stepena dehidracije simptomi mogu biti: isusenost kože i usne šupljine, žeđ, glavobolja, vrtoglavica, izcrepljenost, umor-zamor, acetonski miris usta, žuta mokraća, i ako ne reagujemo puno ozbiljniji. Zdrave navike ponekad ne dolaze same od sebe već su proces učenja, menjanja načina života. Pazimo na to da pijemo dovojno. Lekari preporučuju od 2-2,5 litre unošenje tečnosti dnevno, neki čak i više. Jače znojenje, fižička aktivnost, vrućina potražuju veću hidrataciju tela. Kod dece je naročito važno obratiti pažnju da piju dovojno, jer znaju da se zaborave u igri, ne primećujući da su žedni.
Neki naučnici tvrde da samo voda odgovara ciju, neki kažu da su isto tako dobri čajevi, supe i ceđeni sokovi. Mislim da je ipak važno da unesemo dovojno tečnosti.

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
+381 61 575 3699
Pišite nam
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.