Zeleni sok od ječma

"žitarica najbogatija hranljivim materijama"

Istorija

Najstarija i najznačajnija žitarica hladnog i umerenog pojasa. Još pre 6000 godina je važila za hranu koja daje najviše vitalnosti. Dokaz za ovo je činjenica da su je i gladijatori redovno konzumirali kako bi izgradili svoje telo i povećali svoju kondiciju.

Šta je Zeleni sok od ječma?

Zeleni sok od ječma je proizvod dobijen presovanjem klicei mladih izdanaka organski uzgajanog ječma, bogat vitaminima i mineralima. Dr.Yosihide Hagiwara, japanski farmaceut i naučnik, koji je dvadeset godina svog života posvetio potrazi za "najhranljivijom namirnicom" je izjavio da je to upravo ječam. U velikoj meri sadrži vlakna celuloze koja ljudski organizam ne može da svari.

Šta sadrži Zeleni sok od ječma?

Zeleni sok od ječma bogat je mineralima, vitaminima B1-, B2-, B6-, C-, E-, H, enzimima, aminokiselinama, hlorofilom.

C vitamin "predstavlja odbranu od karcinogenih materija" (Vitamin ABC, 2004).

Hlorofil je osnovna aktivna supstanca ječma, čisti, detoksikuje, regeneriše, štiti od karcinogenih materija i štetnih materija iz okoline. Hlorofil možemo posmatrati "kao tečni kiseonik, čisti i obnavlja krv". (Bioterápia- kézikönyv, 2003).

"Ćelije raka su anaerobne(ne udišu kiseonik) i ne mogu preživeti u prisustvu visokih koncentracija kiseonika" Dr. Otto Heinrich Warburg (Nobelova nagrada 1931)

Još nam nije poznat tačan način njegovog delovanja, ali je dokazano da blagotvorno deluje na organizam. Sadrži sve esencijalne hranljive materije, potpomaže jačanje imunog sistema i izvrstan je i kao dopuna lekarskoj terapiji. Pomaže kod anemije, može da smanji povišeni holesterol, ima efekat diuretika, povećava potenciju muškaraca i vitalnost spermatozoida. Koristan je za regulisanje krvnog pritiska.

Ceđeni Zeleni sok od ječma se zbog svog visokog sadržaja enzima i belančevina brzo razgrađuje, za svega nekoliko časova. Gubi svoja lekovita svojstva, boju, koncentraciju hlorofila, zbog čega se ne može skladištiti na sobnoj temperaturi. Jedini način je zamrzavanje (i majčino mleko se ovako može skladištiti). Iz ovoga proizilazi da se i finalni proizvod u zamrznutom stanju distribuira. Da bi bio dostupan u tečnom stanju morali bi mu dodati konzervanse i druge dodatke te bi izgubio svoja lekovita svojstva. Zato se prevozi isključivo u hladnjaku i čuva duboko zamrznut.

Jednom odmrznuti Zeleni sok od ječma se ne treba i ne može ponovo zamrzavati jer na vazduhu brzo oksidira, gube se hranljive materije i konzumiranje ovako čuvanog proizvoda može uzrokovati dijareju.

Upotreba zamrznutog zelenog soka od ječma

Količina upotrebe zavisi od namene, za informacije o preporučenoj dozi obratite se proizvođaču ili svom lekaru!

Odmrzavanje zamrznutog proizvoda

Zamrznuta kockica Voda Vreme
1 zamrznuta kockica 50 ml voda 15 minuti
2 zamrznuta kockica 100 ml voda 30 minuti
3 zamrznuta kockica 150 ml voda 45 minuti
4 zamrznuta kockica 200 ml voda 60 minuti
5 zamrznuta kockica 250 ml voda 75 minuti
6 zamrznuta kockica 300 ml voda 90 minuti

Zamrznutu kockicu/ kockice staviti u staklenu čašu i preliti sa 0,5dl negazirane mineralne vode ili destilovane vode za piće. Upotreba vode sa gradskog vodovoda je zabranjena jer sadrži hlor. Uz stalno mešanje plastičnom kašikom zamrznuti sok će se odmrznuti za minutu, i potrebno ga je što pre popiti. Ukoliko je ovako pripremljen sok suviše hladan za vaše grlo jedini način da ga smlačite, ali samo do temperature da ga možete popiti je sledeći: potrebna vam je jedna posuda sa mlakom vodom, NE TOPLIJOM OD TEMPERATURE TELA, dakle maximalno 40 C°, u koju ćete smestiti staklenu čašu i uz neprestalno mešanje grejati. Povremeno probati i smlačiti samo do temperature da ga možete konzumirati i odmah sve popiti. Ceo proces će vam oduzeti najviše dva minuta. Trideset minuta nakon odmrzavanja neiskorišten sok se ne sme upotrebiti. Nakon konzumiranja se pola sata ne sme ništa jesti, piti, pušiti, čak ni voda, jer je toliko vremena potrebno da se korisne supstance apsorbuju u naš krvotok.

Nuspojave

Nisu poznate. U prva 3-4 dana može da se javi blagi proliv, kao posledica čišćenja želudca i probavnog trakta od toksina.

Dodaci

Ne sadrži nikakve dodatke, konzervanse niti šećer.

Ko ne može da koristi zamrznuti Zeleni sok od ječma?

Bolesnici čiji je imuni sistem preaktivan treba da se konsultuju sa svojim lekarom. Osobama osetljivim na bilo koji od organskih sastava Zelenog soka od ječma nije preporučljiva njegova upotreba.

Prvi znaci dejstva

Nakon prva 3-4 dana čišćenja organizma polako počinje da smiruje nervni sistem. Prvi simptomi jačanja imuniteta su individualni, ali se najčešće osete posle 9-10 dana. Prvo deluje na nervni sistem, a zatim jača fizičku snagu i daje životnu energiju.

Ovaj proizvod je proizveden po HACCP standardu